KETUPAT SOTONG
Bahan-Bahan:
1kg Sotong sederhana besar
250gram beras pulut
santan
seinci halia dipotong halus
5 ulas bawang merah dipotong halus
sesudu kecil halba
garam
lidi dipotong kecil
Cara:
Beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk. Masukkan pulut dalam anggaran 3/4 penuh ke dalam sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi untuk mengemaskan hujung sotong. Santan dicampur dengan halba, halia, bawang merah & garam, masukkan sotong yang telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil untuk mengelakkan santan naik. Angkat apabila sotong telah masak.
Cadangan Hidangan:
Dimakan begitu sahaja @ bersama nasi putih
Tambahan:
* Kulit sotong yang berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang untuk mengelakkan hanyir.
* Resepi dari Terengganu ini tidak menggunakan gula perang @ nisan @ gula seperti resepi Kelantan.
No comments:
Post a Comment