Wednesday, November 7, 2018

BBM3410/18: KETUPAT SOTONG

KETUPAT SOTONG

Bahan-Bahan:

1kg Sotong sederhana besar 
250gram beras pulut 
santan 
seinci halia dipotong halus 
5 ulas bawang merah dipotong halus 
sesudu kecil halba 
garam 
lidi dipotong kecil 

Cara:

Beras pulut di tanak, setelah masak biarkan sejuk. Masukkan pulut dalam anggaran 3/4 penuh ke dalam sotong yg telah di bersihkan. Gunakan lidi untuk mengemaskan hujung sotong. Santan dicampur dengan halba, halia, bawang merah & garam, masukkan sotong yang telah disiap ke dalam periuk. Api hendaklah kecil untuk mengelakkan santan naik. Angkat apabila sotong telah masak.

Cadangan Hidangan:

Dimakan begitu sahaja @ bersama nasi putih


Tambahan:

* Kulit sotong yang berwarna ungu kemerahan hendaklah dibuang untuk mengelakkan hanyir. 
* Resepi dari Terengganu ini tidak menggunakan gula perang @ nisan @ gula seperti resepi Kelantan.

Image result for ketupat sotong

No comments:

Post a Comment