Wednesday, November 7, 2018

BBM3410/18: LAKSAM TERENGGANU

Laksam Terengganu

Bahan-Bahan :

~Kuah~
Ikan Selayang/Sardin - 4/5 ekor 
Kelapa - 1 biji 
Lada hitam 
Bawang merah 
Garam secukup rasa 

~Laksam~

Tepung beras - 1 paket 
Tepung gandum- 3 atau 4 sudu besar

~Ulam~

Taugeh 
Timun 
Kobis 
Kacang Panjang 
Daun kesom

Cara Membuat : 

~ Untuk Kuah ~
Rebus ikan. Asingkan isi ikan dan tumbuk hingga lumat dengan lada hitam dan bawang merah. Masukkan santan & panaskan atas api. Jangan masak sampai mendidih.

~ Untuk Laksam ~

Bancuh bahan dan tuangkan di atas tudung periuk. Kukuskan dan bila agak masak, kopek tepi laksam dengan sudu dan biarkan ia bergulung. Sejukkan dalam pinggan. Bila Sejuk baru potong. 

Cara hidangan:- 

Masukkan laksam dalam pinggan, tabur ulam, sambal belacan dan tuang kuah. Perahkan limau nipis. Resepi asli, kuah dimasak tidak dicampur garam. Bila hendak dimakan, barulah diletakkan garam, cili boh dan belacan. Kepada yang tidak biasa, boleh juga sediakan sambal belacan. 



No comments:

Post a Comment