Laksam Terengganu
Bahan-Bahan :
~Kuah~
Ikan Selayang/Sardin - 4/5 ekor
Kelapa - 1 biji
Lada hitam
Bawang merah
Garam secukup rasa
~Laksam~
Tepung beras - 1 paket
Tepung gandum- 3 atau 4 sudu besar
~Ulam~
Taugeh
Timun
Kobis
Kacang Panjang
Daun kesom
Cara Membuat :
~ Untuk Kuah ~
Rebus ikan. Asingkan isi ikan dan tumbuk hingga lumat dengan lada hitam dan bawang merah. Masukkan santan & panaskan atas api. Jangan masak sampai mendidih.
~ Untuk Laksam ~
Bancuh bahan dan tuangkan di atas tudung periuk. Kukuskan dan bila agak masak, kopek tepi laksam dengan sudu dan biarkan ia bergulung. Sejukkan dalam pinggan. Bila Sejuk baru potong.
Cara hidangan:-
Masukkan laksam dalam pinggan, tabur ulam, sambal belacan dan tuang kuah. Perahkan limau nipis. Resepi asli, kuah dimasak tidak dicampur garam. Bila hendak dimakan, barulah diletakkan garam, cili boh dan belacan. Kepada yang tidak biasa, boleh juga sediakan sambal belacan.
No comments:
Post a Comment